Hoi ik ben Niels, de nieuwe stagair!

Hallo allemaal!

Ik ben Niels de lange, 18 jaar oud en woon in Almere. Ik zit in het derde jaar van de opleiding middenkaderfunctionaris bouw en infra op het ROC Flevoland. Dit is de tweede keer dat ik stage mag lopen en dit jaar doe ik dat bij CollaborAll.

In dit artikel ga ik jullie meenemen in hoe ik bij CollaborAll gekomen ben, wat ik van de stage vind en wat ik nog verwacht te gaan leren. Hiernaast zie je mij staan op Brug 2 op het Floriadeterrein. Ik heb veel te maken gehad met Brug 2 (genaamd de “Spons”) dus op de dag dat de liggers werden gelegd waren we gaan kijken.

Ons project is van de week langs gekomen in een video van het Floriadekanaal, is zeker de moeite waard om even te kijken: https://www.youtube.com/watch?v=xbHyz088Unw

Mijn interesses

Zelf ben erg geïnteresseerd in 3D modeleren. Dus ik zocht naar een stage waar ik dit kon doen. Ook zocht ik een stageplek waar ik iets met de Floriade kon doen. De Floriade is een wereldtuinbouwtentoonstelling, waar naast alle natuur ook de nieuwe ontwikkelingen voor het verbeteren van het milieu worden getoond. Zeker dat stuk van milieu vind ik er interessant. De Floriade komt elke 10 jaar in een andere stad in Nederland, en deze keer is dat dan in Almere. Voor mijn stage heb ik ook een rondleiding gehad over het Floriadeterrein, hierdoor kreeg ik nog een beter idee van de Floriade en raakte ik dus nog meer geïnteresseerd.

De zoektocht

Ik was begonnen met het zoeken van een stageplek bij aannemers die bezig waren op het Floriadeterrein. Ik heb met verschillende aannemers contact gehad maar helaas waren er geen plekken vrij. Toen kwam ik via via bij CollaborAll terecht die toevallig ook met de Floriade bezig zijn met een onderzoek hoe een digitaal platform kan helpen bij gebiedsontwikkeling.

Het verloop

Ik heb al veel verschillende dingen gedaan bij CollaborAll, dingen die ik hoopte al eerder geweten te hebben zodat ik dit in mijn opleiding kon gebruiken. Ik ben nu vooral bezig met werkzaamheden rondom de Floriade, werkzaamheden zoals 3D modeleren en 4D pannen. 

De afbeelding hieronder heb je vast eerder gezien in een andere blog. Er was aan mij gevraagd om deze afbeelding te maken tijdens mijn werk, dit is dan weer een mooi voorbeeld van wat ik doe bij CollaborAll.

Daarnaast help ik met verschillende werkzaamheden, zoals een demo project waarmee ik een kantoor voor CollaborAll moet ontwerpen. Hierbij gebruik ik verschillende programma’s en oefen ik in verschillende processen, zoals Systems Engineering, vlekkenplannen maken, ontwerp tot definitief ontwerp, 4D plannen, 5D kostenanalyse en dan als laatste ontwerp Coördinatie kan leren. En dit zijn dan van die dingen die handig waren als ik dit wist voor mijn opleiding.

Wat ik nu al heb geleerd

Vorig jaar heb ik op school een BIM challenge gedaan. Hierbij leerde wij wat BIM was en wat de mogelijkheden rondom BIM zijn. Bij CollaborAll ben ik ook veel bezig met BIM, hierdoor zie ik nog beter wat mogelijk is met BIM. Zoals Insight, Insight is een programma dat verschillende modellen samenvoegt om daarmee problemen te detecteren. Ook kan je heel mooi 4D planningen maken. Ook een mooi voorbeeld is de gemeenschappelijke data omgeving (GDO), het GDO is een plek waar je alle informatie van bijvoorbeeld een nieuwbouwproject bij elkaar samen komt waar dan iedereen wie met dat project te maken heeft bij kan. Als ik van deze programma’s eerder afwist had ik dit zeker gebruikt voor de BIM challenge om alles een stuk makkelijker te maken en indruk te maken op mijn docenten.

Toekomst beeld

In deze 5 weken heb ik al veel geleerd en heb zin in de weken die volgen waarbij ik verder ga met het 3D modelleren, problemen uitzoeken en het demo project. Het resultaat kunnen jullie dan ook voorbij zien komen op de website. Mocht je iets willen weten, stuur mij dan gerust een berichtje. Hierop zal ik dan zo snel mogelijk op reageren.