Om de kosten te verlagen, de processen in het distributiecentrum onder controle te krijgen en klaar te zijn voor toekomstige groei, heeft Sitech besloten om de operatie van hun distributiecentrum uit te besteden. Het inrichten van het Warehouse Management Systeem werd door collaborall met haar partner Emixa gerealiseerd.
19-11-2024
Om de kosten te verlagen, de processen in het distributiecentrum onder controle te krijgen en klaar te zijn voor toekomstige groei, heeft Sitech besloten om de operatie van hun distributiecentrum uit te besteden. Het inrichten van het Warehouse Management Systeem werd door collaborall met haar partner Emixa gerealiseerd.
Sitech is klaar voor groei met nieuw distributiecentrum op SAP Extended Warehouse Management
Uitdagingen
- Migreren van twee naar één 'klaar voor groei' nieuw en groter distributiecentrum
- Insourcen van magazijnprocessen bij externe partner
- Kostenreductie en controle op magazijnprocessen
Sleutels tot succes
- De processen eenvoudig houden en vasthouden aan de standaard
- Klein team van Sitech CollaborAll en Emixa met veel ervaring en gestroomlijnde besluitvorming
- Praktijkgerichte mentaliteit en pragmatische aanpak
- Snelle levering (3 maanden) en gefaseerde go-live met ramp-up
Resultaten
- Aanzienlijk (50%) snellere gemiddelde levertijden
- In control over toekomstvast insourced warehouse
- Eenvoudiger systeemarchitectuur en minder interfacing met embedded functionaliteit
- Directe integratie met Standard Goods Movement
Uitdagingen
Om de kosten te verlagen, de processen in het distributiecentrum onder controle te krijgen en klaar te zijn voor toekomstige groei, heeft Sitech besloten om de operatie van hun distributiecentrum uit te besteden. Het opzetten van een compleet nieuw Europees Distributiecentrum (EDC) met een oppervlakte van 9000 vierkante meter en een hoogte van twaalf meter. Dit is meer dan tien keer zo groot als de vorige locatie. Bovendien heeft het EDC de mogelijkheid om in de toekomst met nog eens 30 procent uit te breiden.
Daarnaast werd de exploitatie van het EDC uitbesteed en daarom heeft Sitech gekozen voor SAP Extended Warehouse Management als kernoplossing.
Sleutels tot succes
In de zomer van 2023 heeft het collaborall-team voor Sitech samen met het Sitech-team een volledige greenfield SAP S/4-implementatie uitgevoerd. Emixa was een van de functionele partners.
Door gebruik te maken van de reeds bestaande kennis van de Emixa-consultants van zowel de Sitech-processen als hun kennis van SAP Extended Warehouse Management, met dezelfde pragmatische leveringsaanpak en korte besluitvormingslijnen, konden we de oplossing binnen 3 maanden leveren, op tijd en binnen het budget, en overdelven op scope!
Resultaten
Het nieuwe distributiecentrum is direct operationeel en biedt grote voordelen. De gemiddelde levertijd is aanzienlijk verkort met 50% en Sitech heeft volledige controle over hun magazijnprocessen. Verplaatsingen worden nu nauwlettend gevolgd, inclusief integratie van handscanners. Volgende processtappen kunnen eenvoudiger worden geautomatiseerd dankzij de eenvoudigere systeemarchitectuur. Deze heeft minder interfacing en veel ingebouwde functionaliteit, zoals directe integratie met standaard goederenbewegingen.
"De CollaborAll-aanpak, het samenwerken als één team met de business, en de Emixa-kennis van zowel Sitech als SAP EWM zijn opnieuw van grote waarde gebleken. Door uit te gaan van best practice-gebaseerde processen en industriestandaarden te verankeren, werden de uitdagende projectdoelen binnen de tijd en het budget gehaald."
Patrick Martens - Manager Sitech IT Services
Sitech gaat het proces van verzelfstandiging zorgvuldig aan, waarbij ondertussen gewerkt wordt conform ‘Business as usual’. Ter voorbereiding op deze verzelfstandiging heeft collaborall de opdracht gekregen een nieuwe ERP systeem in te richten voor de activiteiten van het service deel van het huidige Sitech
19-11-2024
Sitech gaat het proces van verzelfstandiging zorgvuldig aan, waarbij ondertussen gewerkt wordt conform ‘Business as usual’. Ter voorbereiding op deze verzelfstandiging heeft collaborall de opdracht gekregen een nieuwe ERP systeem in te richten voor de activiteiten van het service deel van het huidige Sitech
19-11-2024
De toekomst van Sitech is gericht op verzelfstandiging, met mogelijk nieuwe eigenaren
Sitech is de toonaangevende dienstverlener op de Chemelot site en neemt een pionierspositie in als het gaat om de digitalisering van de procestechniek en de duurzame fabriek van de toekomst. Opgericht in 2008 vanuit verschillende DSM afdelingen, werken multidisciplinaire teams van specialisten nauw samen om hun kennis en ervaring van de procesindustrie in dienst te stellen van de klant. De toekomst van ons bedrijf is gericht op verzelfstandiging en we werken aan een innovatieve, marktgerichte organisatie. De kern van ons bedrijf, het gros van onze teams en onze dienstverlening -van o.a. site infrastructure en waterzuivering tot en met engineering, onderhoud en modificaties aan chemische fabrieken-verandert niet, de context wel. Een splitsing van onze activiteiten, met een nieuwe eigenaar voor beiden, is beoogd. Net als de verzakelijking van onze klant-leverancier relatie en de plaats van bepaalde rollen, hetzij bij Sitech, hetzij bij de klant.
Marc Dassen, CEO van Sitech: “Sitech blijft ook in de toekomst de belangrijkste supplier voor onze klanten en we willen onze leidende positie op de Chemelot site verder uitbouwen. Om onze rol als dienstverlener nog beter te kunnen vervullen en onze diensten ook buiten Chemelot aan te bieden, is verzelfstandiging de beste stap naar een gezonde toekomst met behoud van werkgelegenheid. We zien goede kansen voor een zelfstandig Sitech in combinatie met de juiste eigenaar. Er is een groeiende schaarste op de markt van technisch personeel en Sitech is een bedrijf met een uiterst relevante waardepropositie en groeipotentieel.”
Sitech gaat het proces van verzelfstandiging zorgvuldig aan, waarbij ondertussen gewerkt wordt conform ‘Business as usual’. Onze klanttevredenheid is en blijft de basis voor ons succes. We hebben het afgelopen jaar, samen met onze huidige aandeelhouders behoorlijke stappen gezet in de uitwerking van onze toekomststrategie en verwachten dat er begin 2023 finale duidelijkheid komt over de veranderingen en nieuwe eigenaren. Na definitieve besluitvorming zullen we samen met onze klanten starten in een zorgvuldige transitieperiode om de continuïteit van de lopende werkzaamheden te waarborgen.
De reden van splitsing van Sitech in twee bedrijven is dat bij het uitwerken van onze toekomststrategie duidelijk is geworden dat onze activiteiten met betrekking tot enerzijds waterzuivering en het beheer van de Chemelot infrastructuur en anderzijds de technische services die wij verlenen aan onze klanten op de site -waaronder brandweer en beveiliging, engineering, onderhoud en modificaties aan chemische fabrieken- dusdanig verschillen qua strategie dat een splitsing leidt tot een sterkere toekomst. De verzelfstandiging van Sitech in twee bedrijven gaat gepaard met werkgaranties op de Chemelot site, waardoor we samen met onze klanten de continuïteit van de processen kunnen waarborgen. Voor verbreding van het werkveld buiten Chemelot heeft het services deel van Sitech een betere uitgangspositie met een nieuwe eigenaar, die het bedrijf ziet als partner en samen verder wil groeien. Sitech brengt veel kennis en expertise in voor de toekomstige eigenaar, wat bevestigd wordt in de oriënterende gesprekken met diverse marktpartijen.
Ter voorbereiding op deze verzelfstandiging heeft collaborall de opdracht gekregen een nieuwe ERP systeem in te richten voor de activiteiten van het service deel van het huidige Sitech. Deze bijzondere opdracht moest in korte tijd, met een klein team worden gerealiseerd en op tijd voor de verkoop gereed zijn.
Collaborall werkt samen met haar partners, Intelsys, Rojo, Emixa en Sitech IT aan een greenfield SAP S/4HANA ERP systeem dat in het eerste kwartaal van 2023 moet worden opgeleverd. De geïntegreerde functionaliteit van SAP voor Onderhoud, Projecten, Turn Arounds, Logistiek, Commercie en Finance past bij de beoogde geintegreerde dienst verlening die Sitech haar klanten biedt en wil blijven bieden.
Eén van de bijzonderheden aan de inrichting is dat de klanten van Sitech zelf in het SAP systeem van Sitech hun plantgegevens kunnen raadplegen en gebruiken. Hierdoor is het voor klanten aantrekkelijk om met Sitech als Service Provider te werken, omdat het ook scheelt in de kosten voor het zelf moeten beheren van de plantgegevens in een eigen CMMS of Asset Management Systeem.
Het in gebruik nemen staat gepland voor Q1 2023.
Blik op de Bouw mei: Minister De Jonge opent fabriek Daiwa House Modular Europe, wat brengt het hoofdlijnenakkoord ons en vertraging seniorenwoningen
19-11-2024
Blik op de Bouw mei: Minister De Jonge opent fabriek Daiwa House Modular Europe, wat brengt het hoofdlijnenakkoord ons en vertraging seniorenwoningen
19-11-2024
1 mei 2024
Minister Hugo de Jonge opent op 16 mei vol enthousiasme de Daiwa House Modular Factory in Montfoort, waar huizen zo van de lopende band rollen: “Dit zijn waanzinnige innovaties.”. De woningen uit de fabriek zijn ook absoluut geschikt voor ouderen, en dat is hard nodig want de verwachte bouwinjectie voor senioren blijft uit en dit heeft gevolgen voor alle huiszoekenden in Nederland. Ondertussen zijn ook de onderhandelingen in Den Haag voorbij en de formatieplannen liggen op tafel. Wat betekent het voor de bouw in Nederland als er een nieuw kabinet komt?
Minister Hugo de Jonge opent fabriek van Daiwa House Modular Europe in Montfoort
Midden mei werd de ‘Daiwa House Modular Factory’ van Daiwa House Modular Europe in Montfoort feestelijk geopend, kopt het Algemeen Dagblad. Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting, loste het startsein in de aanwezigheid van klanten, partners en pers. De nieuwe fabriek zorgt voor een enorme impuls voor de bouw van modulaire woningen in Nederland. In de fabriek produceert en assembleert Daiwa House Modular Europe in een efficiënte lijnproductie ongeveer 2000 modules per jaar. Van studentwoningen tot grotere appartementen. De modules rijden in de fabriek op automated guided vehicles langs 17 werkstations, met 45 minuten tacttijd per werkstation. Nadat een woning alle stations binnen de fabriek heeft gepasseerd is hij af, inclusief keuken, badkamer en elektriciteit, schrijft De Telegraaf. Afgelopen jaar kwamen er 15.000 van de nodige 100.000 woningen uit een fabriek. De Jonge geeft aan dat dit aantal de komende jaren alleen maar verder zal groeien. Een mooi vooruitzicht voor Nederland!
Ernstige vertraging op bouw seniorenwoningen
In een artikel van NU.nl lezen we over de ambitieuze plannen van het kabinet om de komende drie jaar zo’n 100.000 seniorenwoningen te bouwen. Dit worden er in de praktijk slechts 10.000, en dat is een serieus probleem. De noodzaak voor nieuwe seniorenwoningen gaat verder dan alleen de vergrijzing van Nederland. Deze woningen zijn ook van belang voor de doorstroom: als ouderen sneller in staat zijn om te verhuizen, komen er eerder woningen beschikbaar voor starters die dringend op zoek zijn naar huisvesting. Modulaire woningen spelen hierin een belangrijke rol; de woningen worden sneller geproduceerd en bieden op korte termijn een oplossing voor ouderen.
Wat betekent de nieuw formatie voor de bouw in Nederland?
Nederland heeft een groot woningtekort. En om dat tegen te gaan heeft de nieuwe regering minder bouwbelemmeringen opgenomen in het hoofdlijnakkoord. Om dat te reguleren komt er ook deze keer weer een coördinerende minister, die regie voert op de ruimtelijke ordening. Daarnaast gaat het kabinet extra rekening houden met woningen voor aandachtsgroepen, denk hierbij aan jongeren, ouderen, kleinere huishoudens, dak- en thuislozen, schrijft EW. Bouwpartijen hebben nog zo’n 3 tot 4 miljard euro nodig om de woningnood te kunnen lenigen. Of dat geld er gaat komen, moet blijken wanneer het nieuwe kabinet geïnstalleerd is.
Oorspronkelijk ingediend onder de naam van “De Digitale Bouwkeet” in oktober 2022 opdracht versterkt in oktober 2023 door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
19-11-2024
Oorspronkelijk ingediend onder de naam van “De Digitale Bouwkeet” in oktober 2022 opdracht versterkt in oktober 2023 door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
19-11-2024
1. Management Samenvatting
Monady is een initiatief van Provincie Flevoland, Gemeente Almere, Ingenieursburo Witteveen+bos en collaborall. De rechten, activiteiten en begroting worden ondergebracht in de Stichting Monady i.o. De Stichting i.o zal in elk geval actief deelnemen in het DMI ECO systeem en verbinding blijvend bestaand verbinding versterken en nieuwe verbindingen realiseren.
1.1 Verstedelijking en mobiliteit
Extra inzet op innovatie bij verstedelijking en mobiliteit in Nederland is van cruciaal belang. Dat is de inzet van DMI van het ministerie I&W. Met als concrete nationale uitdagingen: bouw van bijna 1 miljoen nieuwe woningen, met bijhorende infrastructuur in een binnenstedelijke leef- en werkomgeving, bestaande wijken met ruim 4 miljoen woningen verduurzamen, leefbaar maken en verdichten, en 85.000 kunst-werken vervangen en renoveren. Op dit moment vergt de totale bouw in Nederland al jaarlijks € 80 miljard, ruim 7% van ons BNP, wat gezien al die extra opgaven 10-15% hoger zal komen te liggen.
1.2 Schaarse middelen en innovaties
De urgentie om te komen tot toepassing van innovaties is hoog. Er is schaarste op het gebied van arbeids-krachten, grondstoffen en financiële middelen. Daarnaast is er de noodzakelijke inzet op de randvoorwaar-delijke milieudoelstellingen zoals stikstof, CO2, klimaat adaptatie. Pilots met innovatieve en adequate oplossingen zijn talrijk, maar wat ontbreekt is opschaling. Data, digitalisering en kennis ’inseminatie’ zijn randvoorwaardelijk bij de opschaling van innovaties. De opdrachtnemers, zijnde aannemers, producenten van materialen en dienstverleners, maar vooral ook de opdrachtgevers moeten op innovatieve wijze kunnen opereren. En dat stelt hoge eisen in de praktijk.
1.3 Oplossingsrichting: Monady
Vanuit Monady richten wij ons in kader van verstedelijking en mobiliteit vooral op de interactie tussen die opdrachtgever en de opdrachtnemer. Bij de ontwikkeling van het Floriade park, naast de expo een toe-komstige woonwijk, is de Bruggencampus gaan beproeven welke maatregelen nodig zijn om de te realiseren infrastructuur te kunnen innoveren. In die fysieke omgeving hebben we onderzocht wat de urgenties zijn en wat eraan kan bijdragen om tot oplossingen te komen. Tevens hebben we die oplossingen in de praktijk beproefd.
Grootste uitdaging voor alle partijen blijkt de onderlinge afstemming in kader van de samenwerking te zijn. Dat is de belangrijkste oorzaak voor de faalkosten in de bouw in Nederland, jaarlijks €16 miljard.
Afstemming = de productie, uitwisseling, validatie en management van alle relevante data.
Daartoe heeft de Bruggencampus een al eerder in andere projecten toegepast informatiesysteem gebruikt en dat als Gemeenschappelijke Data Omgeving (GDO) doorontwikkeld en georganiseerd.
Daaruit is in overleg met de G40 en het ministerie van I&W de aanpak van Monady ontstaan. Omdat de afstemming en daarmee de samenwerking tussen partijen verbetert is in de praktijk gebleken dat de verstedelijking en mobiliteit verduurzaamd kunnen worden door beter gebruik van data en digitalisering.
De betere samenwerking stelt ook andere eisen aan werkprocessen en daarmee aan de taken en rollen van de direct betrokken medewerkers, zowel aan opdrachtgevers als aan opdrachtnemers kant. Dat vereist weer nieuwe kennis, competenties en skills van medewerkers en leidinggevenden.
1.4 Toegevoegde waarde Monady voor BNP en DMI
De ontwikkelde kennis en het daarbij behorend instrumentarium wordt voor heel opdrachtgevend en opdrachtnemend Nederland via de Stichting Monady open source toegankelijk gemaakt.
De aanpak is erop gericht in zeven gebiedsprojecten in de praktijk aan de slag te gaan. Parallel aan en in interactie met die praktijk vindt doorontwikkeling van de kennis en het instrumentarium plaats.
Daarnaast sturen wij op bijdrage aan ons BNP met impact op het gebied van:
· Stijging arbeidsproductiviteit van de bouwwereld met tenminste 10.000 FTE door faalkosten reductie
· Ontwikkeling nieuwe bedrijfstak met meer dan 1.600 hoogwaardige arbeidsplaatsen
· Waarde Business Case dankzij verhoging productiviteit en nieuwe bedrijfstak
· Impuls voor onderwijsinstellingen en verbreding mogelijkheden praktijkervaring
· Verbetering toegankelijkheid arbeidsmarkt
· Reductie schaduwkosten
· Versterking data en digitaliserings-ontwikkelingen zoals van de Nationale Digital Twin
· Ontwikkeling exportproduct en concurrentie voordeel voor Nederlandse bedrijven in buitenland
1.5 Leeswijzer
In hoofdstukken 2 en 3 beschrijven we de aanleiding voor, context en doelstelling van Monady. In hoofdstuk 4 beschrijven we alle onderdelen van Monady. En in de hoofdstukken 5 en 6 geven wij aan welke toegevoegde waarde Monady levert aan zowel het BNP als DMI. In de bijlage vindt u het business plan met de programma activiteiten en het overzicht van de partners en potentiële partners waarmee een overkomst is, of gesprekken hiertoe worden gevoerd.
2. Aanleiding Monady
Op het Floriade park is gebiedsontwikkeling en het beheer ervan met veel facetten van (toekomstige) leef kwaliteit op een innovatieve wijze opgepakt. De Bruggencampus, een publiek privaat initiatief van de provincie Flevoland, de gemeente Almere en private partijen (www.bruggencampus.nl), kreeg de opdracht een aantal innovatieve bruggen in het gebied te ontwikkelen en realiseren. Met als grootste uitdagingen: A. de faalkosten in de bouw (ruim € 16 miljard jaarlijks in Nederland) te helpen terugdringen, B. innovaties in de bouw (niet alleen op materieel gebied maar ook in het hele proces van gebiedsplanning tot en met beheer) te ontwikkelen en leren toepassen en C. de verzamelde data te delen met zowel de direct betrokkenen als breder met andere doelgroepen.
Deze uitdagingen hebben te maken met de grote opgaves waar Nederland voor staat in de komende decennia: bijna 1 miljoen nieuwe woningen en bijhorende infrastructuur in een binnenstedelijke leef- en werkomgeving en infrastructuur bouwen, bestaande wijken met ruim 4 miljoen woningen verduurzamen, leefbaar maken en verdichten, en 85.000 kunstwerken vervangen en renoveren. Daar is de basis gelegd voor een brede aanpak, met centraal een IT platform, de Gemeenschappelijke Data Omgeving (GDO) dat zich doorontwikkeld heeft tot wat wij nu noemen: MONADY.
3. Context en doelstelling Monady aanpak
De kernwaarde van Monady is de ondersteuning van ontwikkel-, realisatie- en beheer programma’s en projecten van gebieden/wijken t.a.v. de fysieke bouw/infrastructuur.
Dat doet het door de afstemming (= de productie, uitwisseling, validatie en management van alle relevante data) door en tussen alle deelnemers in zo’n programma en project te optimaliseren.
Dit is vooral van belang voor de deelnemende overheden (gemeentes, provincies, RWS) die als initiërende opdrachtgevers (richting projectontwikkelaars en woningcorporaties) en als directe opdrachtgevers voor aannemers fungeren en de randvoorwaarden voor de leef kwaliteit in gebieden beleidsmatig bepalen en sturen. Daarvoor is optimale interactie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer nodig en dat partijen elkaar “verstaan”.
Bij een overheidsprogramma of project staat de (toekomstige) leef kwaliteit in een gebied voorop. Onder-deel daarvan zijn de verstedelijking en mobiliteit en de impact daarvan. Monady bestrijkt het gehele ter-rein en alle fasen van planning, ontwerp, realisatie en beheer van de fysieke omgeving en de bijhorende uitwisseling van informatie. En neemt daarin ook mobiliteit mee. Zie voor uitwerking hoofdstuk 6.
Bij dergelijke gebiedsprogramma’s en projecten zijn veel partijen en geledingen betrokken, zowel aan de opdrachtgevers- als opdrachtnemers kant. Bij alle projecten in de bouw/infrastructuur in Nederland bij elkaar gaat het om jaarlijks ruim € 80 miljard, zo’n 7% van het BNP. De onderlinge afstemming van samenwerking (productie, uitwisseling, validatie en management van data) tussen de overheden als initiator en opdrachtgever en de ontwikkelende en aannemende partijen is complex met grote maatschappelijke consequenties: b.v. ruim 20% (is ongeveer € 16 miljard) jaarlijks aan faalkosten.
Met behulp van Monady kan de complexe samenwerking verbeterd worden met als resultaat maatschap-pelijke winst op financieel, economisch, duurzaam en leef kwaliteit gebied.
4. Wat is Monady
Monady is een samenwerkingsplatform dat voor ieder relevant programma/project georganiseerd kan worden ter ondersteuning van het programma- en projectmanagement. Waarbij de uitdaging is de weer-stand die tegen innovaties ontstaat te kunnen slechten en het organiserend vermogen van met name overheidsorganisaties de versterken. Dat is een cruciaal onderdeel van de aanpak en bepaalt de investe-ring in de onrendabele top. Monady bestaat uit een technische, juridische en sociale infrastructuur.
4.1 Infrastructuur Monady
De “technische” infrastructuur van het platform wordt gevormd door een software platform ontwikkeld door CollaborAll samen met Witteveen & Bos. Dit platform heeft zich naast het Floriade park ook bewezen op andere grote infrastructurele en gebiedsontwikkelingsprojecten zoals bijvoorbeeld de Oosterweel-verbinding (rondweg Antwerpen), Programma Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, Project A9 Badhoevedorp-Holendrecht en ViA15.
Doordat in het contract bij uitvraag/opdrachtverstrekking bij de bruggen van de Floriade de juiste formulering van de afspraak over informatie-uitwisseling is gekozen werd wekelijks de geproduceerde informatie in Monady aangeleverd, met de locatie (2D) verbonden en naar 3D en 4D (Planning) verrijkt en (online) beschikbaar gesteld. Zo werden resultaten regelmatig gecommuniceerd, gedocumenteerd en gearchiveerd. Hierdoor is automatisch een bouwdossier ontstaan. De ontwerpen (in 3D) werden uit-gebreid, door informatie toe te laten toevoegen door hiertoe geautoriseerde partijen, zoals gekozen materialen, leveranciers en onderhoudsschema’s. Hiermee is tijdens het ‘normale’ bouwproces de opgeleverde as-built informatie verzameld die nodig is voor het beheer en onderhoud.
In het schema met data gelaagdheid en toepassingen kan de plek van Monady als onderstaand worden geplot.
Naast de huidige core functionaliteit voor het ondersteunen van het planning, ontwerp, realisatie, beheer, onderhoud en recycle proces, kan informatie ook al tijdens het project worden uitgewisseld met de het Urban Data Platform zoals in ontwikkeling is voor de gemeente Rotterdam (met Capgemini en Future Insight).
Zo kan bijvoorbeeld de uitrukkende brandweer beschikken over de materialisatie van het bouwwerk dat moet worden geblust, zelfs al tijdens de bouw, omdat ook de materiaalverplaatsingen, zoals leveringen op de bouwplaats, beschikbaar zijn. Deze data is aanwezig omdat de materialisatie van het bouwwerk in het 3D BIM model vastligt (o.a. voor MKI berekening) in Monady, en verbonden is met het Urban Data Platform. De brandweer maakt in haar applicaties gebruik van de data in het Urban Data Platform en kan deze ter beschikking stellen aan het bestrijdingsteam voordat het on-site arriveert.
4.2 Juridische en sociale Infrastructuur Monady
Daarnaast is de basis voor een sociale en juridische infrastructuur gelegd bestaande uit innovatieve rollen, onderlinge afspraken en procesinrichting. Het werken in de Monady is mogelijk voor alle betrokkenen van laag digitaliseringsniveau van de deelnemende organisaties van of personen (door eenvoudig te gebruiken appjes) tot hoog digitaliseringsniveau (systeem uitwisseling d.m.v. API’s e.d.). Monady slaat een brug tussen de partijen die zich niet op hetzelfde digitaliseringsniveau bevinden. Iedereen kan deelnemen.
Voor digitale koplopers zijn technische middelen beschikbaar om de systemen van deze organisaties te verbinden met Monady volgens geldende technische standaarden. Als de standaarden nog niet beschikbaar zijn kan voor passende interoperabiliteit worden gezorgd. Digitale volgers kunnen gebruik maken van de functionaliteiten die Monady cloud platform biedt en zo hun informatie aanleveren, ophalen of bekijken. Alle processen worden door een workflow gestuurd, zodat alle betrokkenen hun relevante bijdrage tijdig kunnen leveren en ontvangen.
Omdat Monady bestaande informatie-uitwisselingprocessen op een praktische manier digitaal ondersteunt, ontstaat er data die eerder niet eenvoudig in onderling verband kon worden gebracht. Nu deze wel beschikbaar is kunnen processen data gedreven vorm worden gegeven en kunnen nieuwe effectievere processen worden ingevoerd. Ook kan deze data worden gebruik om andere systemen te voeden en zo processen te optimaliseren.
Aanpak voor de doorontwikkeling van de technische, sociale en juridische infrastructuur zie Werkstroom 3: Doorontwikkeling softwareplatforms (GDO, GCO, GMO).
4.3 Open Source
De GDO is ontwikkeld door ANT maar wordt als Open Source software aan de markt aangeboden via Monady. Monady beheert de Open Source code en zorgt voor betrouwbare beschikbaarheid in de projecten die ze zelf uitvoert. Eventuele aanvullingen op de code, vanuit de projecten, wordt weer aan de community beschikbaar gesteld.
4.4 Integrale randvoorwaarden Monady
Om deze infrastructuur van het platform goed te kunnen laten werken dienen verder de volgende randvoorwaarden integraal met deze infrastructuur opgepakt te worden:
Verbreding toepassing Monady aanpak bij alle relevante programma’s en projecten door aan te sluiten bij en samen te werken die over een brede kennis- infrastructuur en ontwikkel potentieel beschikken. Zie Werkstroom 1 is onze “levensader”. Daarin gaat het over leren werken met Monady. De andere werk-stromen zijn in dit kader dienend.
Werkstroom 1: Projecten.
Aansluiting bij systemen voor beheer en beleid van een gemeente (dataoverdracht en technische koppeling naar o.a. de in ontwikkeling zijnde DT-omgeving en bestaande “wettelijke” systemen). Zie Werkstroom 4: Data beheer en interoperabiliteit.
Aansluiting bij partijen en systemen die de grootste materiële en milieu uitdagingen waar de bouwwereld voor staat invulling geven. Dat komt vanwege het toenemende tekort aan bouwstoffen en de toenemende druk vanuit de milieudoelstellingen. Bij de grondstoffen is het noodzakelijk dat grondstoffen uit lokale reststromen worden gemaakt (hergebruik, recycling). Zie Werkstroom 5: Circulaire economie voor DMI.
Ontwikkeling van deelnemers aan het platform met nieuwe competenties en skills om hen in staat te stellen de toegevoegde waarde (leefkwaliteit, reductie faalkosten, verhoging productiviteit, datavalorisatie) in de praktijk te laten werken. De gebruikers van Monady, zowel aan de Opdrachtgeverskant, als aan de Opdrachtnemerskant, zullen ervaren dat de invulling van hun rol verandert. De rol van gebruikers in deze nieuwe processen vergt andere vaardigheden en competenties. Zie Werkstroom 6: Human Capital.
4.5 Organisatie Monady: Stichting
De rechten, activiteiten en begroting worden ondergebracht in de Stichting Monady i.o. Primaire doelstelling van deze stichting is de ontwikkeling en verbreding van het concept en de infrastructuren zoals benoemd in Monady. Daartoe zijn de stappen in het concept programmaplan opgenomen Dit plan is gebaseerd op de binnen de Bruggencampus opgedane kennis en ervaring met het uitvoeren van het projectplan zoals destijds gebruikt. Alle partners kunnen leden van de stichting zijn en bewaken met elkaar de doelstelling van en de uitvoering van het plan. De stichting wordt gemanaged door een programmamanager, die met een efficiënte staf als een Management Bureau de uitvoering van het plan realiseert, de gang van zaken en de resultaten terugkoppelt naar de leden, de markt en het verloop terugkoppelt naar DMI/NGF.
De in het plan benoemde activiteiten worden als opdracht neergelegd bij samenwerkende partijen. Daarnaast onderhoudt het programmamanagement nauwe contacten met de doelgroep in kader van verbreding.
5. Bijdrage Monady aan BNP
5.1 Stijging van de arbeidsproductiviteit door faalkosten reductie
Nederland kampt met een grote bouwopgave en achterstallig onderhoud. De komende vijftien jaar gaat er alleen al aan (GWW) infrastructuur zo'n 245 miljard euro besteed moeten worden. Hier bovenop komen nog kosten van grondaankopen, van eigen personeel van infrastructuurbeheerders en van uitbesteding aan niet-gww-bedrijven. Voor de nationale weg- en spoorinfrastructuur bedraagt de opgave tot 2030 in totaal € 45 miljard, gemeentelijke wegen en rioleringen € 50 miljard, voor waterkeringen en ondergrondse infrastructuur € 20 miljard respectievelijk € 25 miljard tot 2030. Daar komt nog bij dat de toename van reconstructie en vervanging van de bestaande infrastructuur ervoor zorgt dat de opgaven complexer worden. Aanpassing is kostbaar vanwege de hogere kosten van inpassing en de grotere maatschappelijke hinder (verkeersomleidingen, dus meer mobiliteitsbewegingen).
Als in de komende 15 jaar € 245 miljard wordt besteed betekent dit dat indien deze projecten traditioneel uitgevoerd dat er ongeveer tussen de 5% en 30% aan faalkosten zullen worden gemaakt. In dit voorstel gaan we gemiddeld aan de zeer voorzichtige kant zitten, 12%. Dit betekent bijna € 30 miljard, omgerekend is dat € 2 miljard per jaar. Het arbeidskostenaandeel in deze kosten is gemiddeld 50%. Minimaal 50% van de faalkosten kunnen worden vermeden door de samenwerkingstechnologieën zoals die in de Digitale Bouwketen gebruikt wordt. Met een gemiddeld jaarsalaris van een bouwprofessional van €50.000,- betekent dit dat 10.000 FTE bouwvakkers per jaar in plaats van voorkombare fouten herstellen ingezet kunnen worden voor het feitelijk fysiek realiseren van onze bouwopgaven waarvoor we nu een productie tekort hebben.
5.2 Nieuwe bedrijfstak
Tegelijkertijd ontstaat er een nieuwe bedrijfstak. De bedrijven in deze branche simuleren digitaal niet alleen het ontwerp maar ook het realiseren ervan, vergelijken scenario’s en toetsen deze aan de wettelijke kaders en gemeenschappelijke doelstellingen, virtueel, voordat er fysiek gebouwd wordt en fysiek fouten gemaakt worden. De data is beschikbaar voordat fysiek wordt gestart. Deze data kan door andere systemen worden gebruikt voor tijdige planning en actuele updates.
We zijn van mening zijn dat de technologie en data beschikbaar zijn om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Het verschil in kennis en digitaliseringsniveau van betrokken partijen, soms zelfs als concurrentie instrument ingezet, staat de noodzakelijke versnelling in de weg. Monady onderscheidt zich van andere initiatieven in het feit dat we de benodigde combinatie van mensen en het samenwerkingsgereedschap (de GDO) leveren om het werk te kunnen uitvoeren. Als je het zelf kunt uitvoeren, kun je ook betrokkenen aan de hand nemen, kennis overdragen zodat ze het de volgende keer zelf kunnen. Naast het schalen van deze menselijke skills, wordt data deelbaar gemaakt en worden connectoren met gebruikte systemen ontwikkeld en publiekelijk beschikbaar gemaakt. Monady is erop gericht om deze nieuwe bedrijfstak snel te laten groeien door haar eigen concurrentie te stimuleren. Wellicht dat innovatieve IT afdelingen van huidige koplopers zich in deze nieuwe bedrijfstak zullen gaan begeven. Deze nieuwe bedrijfstak heeft namelijk als businessmodel: het aan de markt beschikbaar stellen van technologische voorsprong en data, in plaats van dat iedere partij dit zelf voor zichzelf doet.
Dit zowel regionaal, boven regionaal, nationaal als internationaal.
Doordat alle data met betrekking tot het project en haar stakeholders via de GDO beheerd worden ontstaat ook een ‘bouwdossier’. Een analogie of zelfs mogelijke integratie valt te overwegen met de nieuwe bedrijfstak, de ‘kwaliteitsborgers’ in het kader van de ‘Wet kwaliteitsborging’.
In aanvang zullen meer mensen per project fysiek betrokken zijn omdat ontwikkeling en kennisdeling nodig zijn voor de opschaling. Op basis van de huidige ervaring met de Bruggencampus kan worden gesteld dat per €10.000.000, - projectwaarde 1 FTE nodig is om Monady te gebruiken. Met een waarde van 245 miljard over 15 jaar zijn dit ongeveer 1600 nieuwe arbeidsplaatsen. Met een salaris van €80.0000,- per jaar levert dit 130 miljoen per jaar aan hoogwaardigere arbeid op.
5.3 Verhoging productiviteit – de businesscase
10.000 Bouwvakkers besparen door reductie van faalkosten. 1.600 Van hen, of anderen starten in een nieuwe bedrijfstak. €1.800.000.000 - €130.000.000= €1.670.000 bespaart én de arbeidsproductiviteit verhoogd om sneller met minder materiaal (verspilling) 1.000.000 woningen en 85.000 bruggen te realiseren. Zo kan een grotere groep zinnig bijdragen en meer voldoening halen wat wellicht weer bijdraagt dan het ‘geluk’ van deze mensen en verbetering van het image van de branche.
5.4 Input voor onderwijsinstellingen
In samenwerking met onderwijsinstellingen zal worden gewerkt aan het ontwikkelen van opleidingen ten behoeve van het werken in en met data gedreven processen. Monady voorziet in stageplaatsen (MBO komt 5000 stageplekken te kort) en opleidingsmateriaal zodat zowel de huidige als toekomstig werkende generatie zijn rol kan nemen in het Data gedreven Ecosysteem. MBO, HBO en WO ontwikkelen opleidingen die zich richten op het bemensen van deze nieuwe rollen. Dit betreft een breed scala, van MBO werkvoorbereider, naar HBO constructief ingenieur tot en met de WO data wetenschappers.
Zo creëren we een arbeidspool met de juiste digitale skills en circulair bewustzijn waarmee de nieuwe rollen in aanvulling op die van opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen worden ingevuld.
5.5 Arbeidsmarkt
De gebruikers van Monady, zowel aan de Opdrachtgeverskant, als aan de Opdrachtnemerskant, zullen ervaren dat de invulling van hun rol veranderd. De rol van gebruikers in deze nieuwe processen vergt andere vaardigheden en competenties. Deze competenties worden vastgelegd in de Gemeenschappelijke Competentie Omgeving (GCO). De GCO is een online platform dat alle actoren (overheden, bedrijven, studenten en onderwijsinstellingen) in staat stelt met elkaar samen te werken op de snijvlakken van onderwijs, arbeidsmarkt, persoonlijke ontwikkeling en banen voor de toekomst.
De GCO is te benaderen door ieder individu en biedt de mogelijkheid om ontbrekende competenties (voor een rol binnen Monady) op te doen. We denken dat primair vanuit Monady hiertoe opleidingsmateriaal kan worden ontwikkeld en beschikbaar gesteld aan het individu of als onderdeel van (omscholings-) curricula.
5.6 Reductie schaduwkosten door gebruik Monady
Door de wijze van vastlegging en de mogelijkheden tot interpretatie en analyse van data ondersteunt Monady ook de mogelijkheid om scenario’s te ontwikkelen om schaduwkosten en milieu impact te kwantificeren. Lage schaduwkosten leiden tot een duurzamer object of gebied met minder impact op het milieu. Urban Mining / gerecyclede materialen zorgen ervoor dat de schaduwkosten van een object of gebied laag blijven, want de materialen zijn van duurzame herkomst. Ook worden de logistieke handelingen van deze materialen niet meegenomen in een LCA-berekening, omdat de materialen al eens vervoerd zijn. Dit betekent dat de LCA van deze materialen lager is dan die van nieuwe materialen. Doordat Monady integraal de object data levenscyclus ondersteund in alle fases van de ontwikkeling kunnen schaduwkosten worden bepaald en met de juiste keuzes worden gereduceerd. Zo zijn MKI-rapportage in iedere fase voor ieder scenario mogelijk en wordt een Materiaalpaspoort als standaard product meegeleverd.
5.7 Versterking (nationale) data- en digitaliseringsontwikkelingen
Monady omvat diverse niveaus van support voor de diverse niveaus van digitale volwassenheid. De ervaring die de supportorganisatie opdoet wordt gedocumenteerd en gebruik om de processen steeds meer selfservice te maken waardoor het platform door steeds meer partijen makkelijk en voordelig gebruikt kan worden.
Daar waar (open) standaarden zijn worden ze aangeboden en waar ze nog niet zijn worden bijgedragen aan het ontwikkelen van deze. Zo kan het gebruik van Monady ook bijdragen aan de ontwikkeling en adoptie van (open) standaarden, zonder dat op het tot stand komen ervan hoeft te worden gewacht en grote investeringen moeten worden gedaan in het individueel toepassen van deze standaarden.
Zo bouwen we mee aan een groene en digitale economie en ecosysteem. Data beter vindbaar, uitwissel-baar en bruikbaar maken. Om zoveel mogelijk partijen (level playing field) te kunnen laten deelnemen aan het ecosysteem en om innovatie te stimuleren, wordt gebruik gemaakt van open standaarden en open source bij de ontwikkeling van de noodzakelijke, centraal beschikbare ICT-voorzieningen.
5.8 Export potentie
Bovendien kan deze aanpak internationaal worden geschaald vanwege het gebruiken internationale (open) standaarden zoals onder andere ISO19650
6. Bijdrage Monady aan DMI
Monady kent specifiek ten behoeve van de DMI vraagstukken de volgende mogelijkheden:
Zo maakt Monady het mogelijk Digitaal in 3DGEOBIM te simuleren alvorens e.e.a. in realiteit wordt gemaakt. Hierdoor kunnen de juiste keuzes worden gemaakt en snel en inzichtelijk gerealiseerd. Vooral in reeds druk bewoonde of gebruikte gebieden, binnenstedelijk waar bereikbaarheid met minimale reistijden belangrijk zijn voor productiviteit, milieu impact en welzijn is het digitaal beschikbaar maken van deze informatie van toegevoegde waarde. De positie van Monady is uniek en de noodzakelijke schakel in de levenscyclus van de een digitale stad. Zo worden bijvoorbeeld de eisen aan een nieuw gebied, gebouw of areaal zijn vastgesteld, zoals in de Use Case van provincie Flevoland met Geonovum genaamd “Bouwen aan digitale tweelingen voor slimme mobiliteit en duurzame steden”. Deze eisen kunnen gestructureerd worden verbonden met de SBS boomstructuur binnen Monady. Volgens System Engineering methodieken kan zo het gerealiseerde object of gebied met haar eisen en wensen worden verbonden.
6.1 Fase (Gebieds)Planning
Nog zonder specifieke ontwerpen kunnen simulaties van gebiedsontwikkelingen en toetsing op de relevante criteria worden uitgevoerd voor bijvoorbeeld mobiliteit en bereikbaarheid. In dezelfde hoeveelheid tijd kunnen of meerdere scenario’s worden vergeleken en dus hogere kwaliteit van de keuze worden gerealiseerd, of sneller het zelfde aantal scenario’s als traditioneel met als voordeel snelheid, inzicht in kosten, planning en 3D GEOBIM visualisatie. Denk bijvoorbeeld aan verkeersimulaties in de tijd. De Asset Data Lifecycle wordt in 3D GEOBIM beheerd. Andere systemen kunnen hier gebruik van maken, en/of mee worden verbonden, zoals digital twins met hun specifieke toepassingen, reeds voordat objecten feitelijk zijn gerealiseerd.
In deze fase kan de output van de use case van Geonovum-Almere-Flevoland prima als input worden gebruikt. Deze eisen en wensen die aan een gebiedsontwikkeling worden gesteld kunnen in een System Engineering structuur worden geregistreerd. Uitgenodigde ontwikkelaars kunnen dan vanuit Monady allen dezelfde informatie van de overheid ontvangen, hun plannen hier ook weer inleveren en Monady legt deze naast/over elkaar ter vergelijking en beoordeling, in 3D GEO BIM, in de tijd, en toets aan de opgestelde criteria zoals bijvoorbeeld, (schaduw)kosten, MKI en doorlooptijd.
6.2 Fase Aanbesteding
Tijdens de aanbestedingsfase kan worden zeker gesteld dat de het actuele afspraken stelsel wordt gehanteerd door alle betrokkenen. Dit afspraken stelsel zal evolueren, maar niet de markt dicteren, omdat we open- en ander markt standaarden gebruiken, eenmaal gemaakte interoperabiliteit als standaard beschikbaar maken voor de markt. De formuleringen zullen zodanig zijn dat er een beloning is voor het gebruiken van het afsprakenstelsel waarop Monady branche haar dienstverlening baseert.
6.3 Fase Ontwerp
In de ontwerpfase kunnen onder andere ontwerp scenario’s worden vergeleken (bijv. van verschillende ontwikkelaars) met directe toetsing op de relevante planningscriteria. Dit is integraal door de gehele levenscyclus mogelijk. Vragen automatisch worden beantwoord zijn bijvoorbeeld: hoe scoort het ontwerp op recyclebaarheid ? ; Is het object makkelijk bereikbaar?; Hoe past het in de bestaande omgeving?; Worden alleen duurzame en circulaire bouwmaterialen gebruikt?
6.4 Fase Realisatie:
Tijdens de bouwfase wordt de data verzameld voor 4D GEOBIM planning en kan de bouwlogistiek met haar transportbewegingen inzichtelijk gemaakt worden. Binnen het project in de GDO omgeving of extern door de geleverde data uit de GDO.
We streven naar zoveel mogelijk het gebruik van bouwmaterialen ‘uit de buurt’ om de circulariteit te bevorderen. Integratie met materialen banken door de GMO zorgt voor dit inzicht. Goede planning resulteert onder andere in minder transport, minder CO2 uitstoot, minder faalkosten, minder materiaal verbruik etc….
Door digitaal te plannen minder reis/afstemmingstijd (bouw vergaderingen). Alleen conflicterende zaken hoeven opgelost te worden (digitaal als mogelijk, fysiek als nodig). Er behoeft minder in het werk opgelost te worden. Door het delen van ieders individuele locatie en tijd planning in Monady, kan het geheel in 4D (3D + tijd) worden getoond. Hiermee kunnen alle betrokkenen in 3D inzicht hebben in de project-activiteiten op een locatie (eventueel ook bewoners en bedrijven, bijvoorbeeld tijdens voorlichting sessies of zelfs actueel online). Monady kan conflicten in de tijd herkennen zodat de problemen reeds in de planningsfase opgelost kunnen worden tijdens een regulier bouwoverleg en dus niet in het werk. Dit brengt de faalkosten en doorlooptijd drastisch naar beneden.
Het gehele ontwikkelproces is voorspelbaarder, data is sneller in het proces geverifieerd en gevalideerd beschikbaar dus sneller waarde van de verzamelde data, voor (afstemming met meerdere belang-hebbenden), tijdens (informeren van de stakeholders, zoals bewoners en bedrijven) en na het project. Automatisch ontstaat hierdoor het ‘bouwdossier’.
Binnenstedelijk is het van grote waarde de bouwlogistiek inzichtelijker te hebben 3DGEO. Binnen het project zijn de bewegingen inzichtelijk, en dus ook de schaduwkosten (CO2) impact en bereikbaarheid.
We kunnen ervoor zorgen dat aan- en afvoer van materialen en personeel tijdens de bouw plaatsvindt via duurzaam transport en duurzame bouwlogistiek, met minimale verkeershinder en dus zoveel mogelijk gecombineerde aan- en afvoer. Gepland bouwverkeer en -vervoer wordt vooraf afgestemd t.b.v. een hinderplanning en alle informatie over bouwverkeer en -vervoer wordt digitaal doorgegeven, zodat serviceproviders deze kunnen delen met verkeersdeelnemers, bewoners en bezoekers en de gemeente het bouwproces beter kan ondersteunen: minder impact op de openbare ruimte, meer leefbaarheid voor bewoners.
Alle data wordt informatie en deze wordt geverifieerd en gevalideerd. Zo kan de oplevering worden getoetst aan de eisen. Dit gebeurt sneller omdat tijdens het project al delen zijn geverifieerd en gevalideerd. Deze ‘Agile’ achtige manier van levering brengt veel efficiency in de project uitvoering en oplevering. Zowel in de data die vroegtijdiger beschikbaar komt als bij het opleveren en updaten van de operationele ‘city management’, ‘digital twins’, of gewoon de huidige onderhoud systemen van de overheden.
6.5 Fase Operatie
Monady kan met digital twin of andere systemen (b.v. beheer) verbinden en deze van de noodzakelijke (detail) informatie voorzien, of deze beschikbaar houden indien dit andere systeem erom vraagt. Bij veranderingen van de geometrie kan de Monady deze verandering valideren en de informatie weer juist, op de juiste wijze beschikbaar maken voor de andere systemen. Hiermee worden city management systemen, digital twins en ander systemen betrouwbaarder door een hoge mate van actualiteit. Daarnaast blijft in Monady de historisch informatie beschikbaar.
Doordat informatie tijdens het project gecontroleerd en geverifieerd wordt verzameld en compleet wordt gemaakt in Monady en aan de overheid geleverd kan worden hoeft de Beheerafdeling voor het beheer niet opnieuw dossiers te vormen, opnieuw in te meten, op te nemen of informatie (handmatig) in te voeren in haar systemen e.d. Dit betekent enorme tijd- en dus kostenbesparing en reduceert het maken van fouten door het overtypen van gegevens in de eigen IT-systemen van de overheid. De overheid faciliteert hiermee naar onze mening een optimale samenwerkings- en uitwisselingsomgeving.
De overheid verzamelt alle projectinformatie en kan deze gebruiken om haar eigen systemen te actualiseren met het resultaat van het project, terwijl de rest van de projectinformatie als bouwdossier gearchiveerd kan worden, met relatie naar locatie en tijd.
6.6 Fase Recycle/Re-use:
Door de wijze van data structurering en het overeengekomen afsprakenstelsel wordt relevante informatie in het proces verzameld. Zo is bijvoorbeeld het materiaalgebruik bekend. Deze informatie kan worden gesynchroniseerd met reeds bestaande materiaal banken. Indien preventief of correctief onderhoud gepleegd moet worden en dat een materiaal (deels) vervangen zou moeten worden, kan dat door het raadplegen van de materiaal banken met eventueel beschikbaar komende herbruikbare delen.
7. Businessplanning Monady
7.1 Doelstelling
De USE case betreft de toepassing en doorontwikkeling van drie samenhangende systemen in het fysieke domein, waar het gaat om implementatie van gebiedsplannen. Door toepassing van deze systemen moeten woningbouw, infrastructuur en beheer maatschappelijk verantwoord gerealiseerd en gereno-veerd worden. De doorontwikkeling van die systemen doen we in en aan de hand van de praktijk. De drie systemen draaien om alle data van het project (GDO), data rondom competenties (GCO) en data rondom circulair materiaalgebruik (GMO).
De use-case richt zich erop om:
· Voldoende bewijs aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden te ontwikkelen in de komende vijf jaar om 80% van de potentiële stakeholders in Nederland te kunnen overtuigen.
· De drie systemen met het bijbehorende instrumentarium door te ontwikkelen aan de hand van de praktijk samen met kennisinstellingen.
· Een aantoonbare bijdrage te hebben geleverd aan de oplossing van de uitdagingen, de reductie van de milieu impact (CO2, stikstof), de faalkosten omgezet te hebben in maatschappelijke waarde (innovatieve bedrijvigheid, stijging arbeidsproductiviteit en het creëren van nieuwe en hoogwaardige arbeidsplaatsen) en dat die bijdrage opschaalbaar is.
· In die praktijkomgevingen ruimte te creëren voor studenten en vertegenwoordigers van de relevante stakeholders om te ervaren en te leren.
· Daarmee voldoende massa en support te hebben ontwikkeld om zonder extra impuls van de rijksoverheid de toepassing van de drie samenhangende systemen opgeschaald kan worden.
· Gezien de Europese en wereldwijde opgaven qua mobiliteit en slimme, duurzame verstedelijking een exportproduct te hebben voor internationaal opererende Nederlandse bedrijven.
Daartoe gaan we de komende vijf jaar gefaseerd aan de slag in 7 omgevingen en koppelen we aan iedere omgeving een vergelijkbare “buddy” omgeving elders in het land. Tevens betrekken we bij iedere omgeving de relevante kennisinstellingen.
Per omgeving worden drie stappen ondernomen: initiatie, realisatie, overdracht. Over een periode van 3 tot 5 jaar, afhankelijk van de aard van het te realiseren project in een omgeving.
In 2022 starten we met de initiatiestap in 1 omgeving, in 2023 in de volgende 2 en in 2024 in de laatste 3. Vervolgens worden de vervolgstappen ondernomen waarbij de laatste afgerond wordt in 2028.
7.2 Werkstromen
Werkstroom 1 is onze “levensader”. Daarin gaat het over leren werken met Monady. De andere werk-stromen zijn in dit kader dienend.
Werkstroom 1: Projecten
In deze werkstroom ondersteunen we echte projecten! We maken gebruik van de kennis en ervaring die reeds in het GDO platform is samengebracht. We inventariseren de informatie uitwisseling behoefte en gaan we lessen, kennis, ervaring en ontwikkelingen uit vorige project inzetten voor het volgende project. We zullen project specifieke consortium partners van onderwijsinstellingen, overheden, marktpartijen en arbeidsmarkt identificeren voor organisaties, processen, systemen en gebruikers. Verder zullen de informatiebehoeften van project processen bij verschillende stakeholders waardeketen geïnventariseerd worden. Programma van Eisen, informatiearchitectuur en informatie levering specificaties (ILS) worden voorafgaand en per project geïnventariseerd, gedocumenteerd en overeengekomen. Objecten of gebieds-ontwikkelingen worden virtueel gesimuleerd en gerealiseerd door middel van virtual design & virtual construct. Ook wordt de realisatie van de projecten en de overdracht naar beheer en onderhoud gefaciliteerd door ondersteuning van de noodzakelijke processen en data en de uitwisseling van deze data tussen de systemen van betrokkenen.
Werkstroom 2: Scale up Organisatie & Programmering
In werkstroom 2 Scale up Organisatie & Programmering wordt de organisatie “Monady” ingericht. Dit betreft de kleine kern van de organisatie met haar mensen, verantwoordelijkheden, processen en ondersteunende systemen. De programmering wordt SMART gemaakt zodat de voortgang kan worden bewaakt. Vertegenwoordiging van en/of in relevante organisatie wordt ingeregeld. Het GDO platform wordt met de actuele data volgens beschikbare standaarden en interoperabiliteit (connectoren, API’s e.d.) beschikbaar gemaakt voor het eerstvolgende project.
Werkstroom 3: Doorontwikkeling softwareplatforms (GDO, GCO, GMO)
In werkstroom 3 werken we voor de GDO (Data) aan het toepassen van relevante (open) nationale en/of internationale standaarden. Daar waar ze nog onvoldoende bruikbaar zijn zorgen we project specifiek voor een oplossing en nemen deze kennis mee naar de standaardisatie instituten waar we in vertegenwoordigd zijn als input voor de volgende (versie van) de standaard. We beheren de opgedane kennis en/of ontwikkelde software, zoals systeem specifieke connectoren, en API’s met digital twins en andere systemen, en nemen deze op in een bibliotheek om in vervolg projecten weer gebruikt te kunnen worden. We beschrijven nieuw ontwikkelde software in open source en publiceren, promoten en implementeren het gebruik ervan. We staan open voor alle relevante innovaties die het ecosysteem te bieden heeft. We toetsen deze op hun praktische toepassing en toegevoegde waarde en integreren deze in de beschikbare projecten. Zo sluiten we systemen en processen van opdrachtgevers en –nemers op elkaar aan. ISO19650 is een belangrijke basis onder het asset gerelateerde informatie uitwisselingsproces.
De GDO software zal als Open Source beschikbaar gemaakt worden. Monady zal CollaborAll gebruiken voor het opzetten en beheren van de Open Source community onder haar naam.
Werkstroom 4: Data beheer en interoperabiliteit
De data van betrokkenen wordt veilig beheerd. Waar nodig wordt interoperabiliteit tussen aangesloten systemen zoals digital twins, BAG-, BGT- e.a. systemen ontwikkeld en semantisch beschreven zodat deze bij de standaardisatie instellingen kan worden ingediend. Hierdoor ontstaat onafhankelijkheid van gebruikte technologie en dataplatform. Monady verzamelt, combineert, verrijkt, verifieert en valideert de gebruikte data voor gebruik in het betreffende project voor haar betrokkenen. Daarnaast maken we data beschikbaar buiten en/of na het project voor derden (publiek of privaat).
Werkstroom 5: Circulaire economie voor DMI
Ook slim en duurzaam bouwen levert waarde op voor de maatschappij, het klimaat, bewoners en mobiliteit. Overheden weten niet gedetailleerd genoeg welke objecten ze bezitten in de stad. Om de transitie naar de circulaire economie goed te kunnen maken is informatie nodig welke materialen er in de stad zijn, wanneer deze vrij komen (urban mining), welk materiaal dit is, wat de hoeveelheid is en welke kwaliteit het heeft. Zolang deze data niet op orde is, zullen de materialen nooit op het moment dat ze nodig zijn beschikbaar zijn. Daarom zal zoveel mogelijk, maar in elk geval relevant voor de betreffende projecten, areaalinformatie worden opgehaald, worden gecategoriseerd en verrijkt in de Gemeenschappelijke Materialen Omgeving. Hierbij worden de milieu-impact berekeningen per materiaal en logistieke stroom (CO2, Stikstof, schaduwkosten etc) gedaan. Bereikbaarheid en mobiliteit zijn belangrijke parameters voor het maken van de juiste ontwerp keuzen. Voorafgaand zullen in nog niet beschikbaar de materiaalstromen van de stad/gebied in kaart kunnen worden gebracht, geoptimaliseerd en geborgd. Aan- en afvoer van materialen en personeel tijdens de bouw vindt via duurzaam transport en duurzame bouwlogistiek plaats, met minimale verkeershinder en dus zoveel mogelijk gecombineerde aan- en afvoer. Gepland bouwverkeer en -vervoer wordt vooraf afgestemd t.b.v. een hinderplanning.
Werkstroom 6: Human Capital
De gebruikers van Monady, zowel aan de Opdrachtgeverskant, als aan de Opdrachtnemerskant, zullen ervaren dat de invulling van hun rol verander. De rol van gebruikers in deze nieuwe processen vergt andere vaardigheden en competenties. Waar dit precies om gaat wordt gehaald uit de inventarisatie van het competentie gat in de digitalisering, circulaire economie en de bouw. Deze inzichten vertalen we, samen met onderwijsinstellingen naar relevante onderwijsprogramma's. Niet alleen onderwijsinstellingen moeten hun curricula aanpassen, ook moet een beleidsimpuls bij gemeenten (EZ & OCW) plaatsvinden en het arbeidspotentieel moet worden doorontwikkeld. Onder andere hiervoor is een aanjaagpot nodig voor om- en bijscholingstrajecten en talentontwikkeling. Tevens worden vacatures in het MKB beter ontsloten door inzet van GCO. Om alle kennis te waarborgen en te vergroten richten we learning communities in.
Werkstroom 7: Kennisontwikkeling en valorisatie
In werkstroom 7 werken we aan kennisontwikkeling en valorisatie door de informatie- en kennisniveaus en behoeften van alle betrokkenen te inventariseren en af te stemmen. Generieke kennis, ervaringen, ontwikkelingen en data worden beschikbaar gemaakt voor derden. Vrijgekomen data wordt ingezet ter verbetering van de gedragingen van materialen in een volgend project. Samen met een hogeschool wordt een lectoraat circulaire bruggen en digitale infrastructuur opgezet, doen we een ecosysteem nul-meting en ontwikkelen we dit ecosysteem verder door.
Werkstroom 8: Communicatie en kennisoverdracht
De lessen en ervaringen worden vertaald en gepubliceerd in een Digihandboek 1.0. Dit wordt minimaal maandelijks geactualiseerd. Ieder jaar organiseren we een (inter)nationale conferentie digitale component DEMS en voeren we campagne om bedrijven, onderwijs en medewerkers aan te sluiten.
Bijlage 1: Consortium met sleutelspelers
Met onderstaande partijen wordt reeds gesproken over het toepassen van Monady.
In Bijlage 5 zijn de brieven van de partner die nu willen en kunnen toezeggen bijgevoegd.
Betrokkenen Bruggencampus Flevoland Floriade
· Provincie Flevoland (Opdrachtgever Bruggencampus)
· Gemeente Almere (Opdrachtgever Bruggencampus)
· Gemeente Bergen op Zoom (Nederland), Gemeente Ilsfeld (Duitsland) (Smart Circular Bridge)
· Witteveen&Bos (Ingenieursbureau - Projectleiding GDO)
· CollaborAll (Advies, Ontwikkeling, Implementatie en Beheer van de GDO omgeving
· Reimert Bouw- en Infrastructuur (Opdrachtnemer)
· Cirwinn (Recycling – Leverancier van circulaire bouwgrondstoffen)
· Theo Pouw Groep (Producent van duurzaam en cementloos beton)
· Gido Stichting (Advies Duurzame gebiedsontwikkeling – Projectleiding Bruggencampus)
· Noorderwind en Zeewaardig (Ontwerpproces begeleiding/ Digital Change)
Overheden
· Gemeente Apeldoorn
· Gemeente Zwolle (MobiHub (W+B)
· Gemeente Utrecht (Earth Valley)
· Gemeente Amersfoort
· Gemeente Dronten
Onderwijs partners
· BIM Register en Onderwijs (Kennisdeling met onderwijsinstellingen, MBO, HBO en Universiteiten)
· UvA, TU Delft, TU Eindhoven
· Windesheim, Aeres, HvA
· RoC Flevoland, MBO College Lelystad
· TU/e, Centre of Expertise Biobased Economy/Stichting Avans (Nederland), KU Leuven (België), Universiteit van Stuttgart (Duitsland), Vrije Universiteit Brussel (België)
Vastgoed projectontwikkelaars
· Amvest
Bouwbedrijven
· DuraVermeer, Daiwa House Modular Europe (voorheen Jan Snel), Heijmans, BAM, VolkerWessels
· FiberCore Europe, Lineo – groupe NatUp Fibres (Frankrijk), 24SEA BVBA (België), Cardolite specialty chemicals Europe (België), Concrefy BV
IT bedrijven
· Semmtech
· Ripple-A (Gemeenschappelijke Competentie Omgeving)
· SAP Nederland
Kennis partners
· DigiGo
· WeCity
· Innovactory
· Platform 31
· Cirkelstad
· BIM Loket
· Wavemakersunited.com (Internationaal)
Bijlage – Commitment Brieven
· Commitment Brief Provincie Flevoland
· Commitment Brief Gemeente Almere
· Commitment Brief Reimert
· Commitment Brief CollaborAll
· Commitment Brief Witteveen+Bos
· Commitment Brief Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen
· Commitment DuraVermeer
· Commitment Brief Dronten
· Commitment Brief Utrecht
· Support brief DigiGo